30
nov.

Sfaturi utile în amenajarea băilor

Fii designerul propriei tale case folosind pasii de baza in designul de interioare!

Baia – The Timeless Look

Baia este una din camerele pe care le redecoram cel mai rar, din acest motiv desigul ei trebuie sa fie atemporal, astfe incat decorul sa fie la moda si peste 10 -15 ani. Baia este in acelasi timp una din zonele care aduc valoare materiala caselor si apartamentelor amenajate. Este un punct cheie atunci cand este vorba de investitii, fie ca ne gandim sa amenajam propriul spatiu, fie ca este vorba despre decoratia unei case sau unui aparament care urmeaza sa fie vandut sau inchiriat.

 

Reguli generale

  1. VASUL DE TOALETA

Indiferent de spatiul pe care il aveti,amenajarea bailor va porni in primul rand de la pozitionarea tevilor si a canalului de scurgere. In functie de pozitia acestora putem muta sau nu vasul pentru toaleta , scurgerea dusului sau cazii, pozitia caloriferelor si nu in ultimul rand pozitionarea chiuvetei.

 

Bloc Apartamente

In cele mai multe cazuri atunci cand este vorba despre o reamenajare, pozitia vasului de toaleta va ramane in acelasi loc, deoarece acesta este determinata de locatia canalului de scurgere.

Vedem cele doua cazuri pe care le intalim cel mai des:

  1. Atunci cand canalul de scurgere este pozitionat sub WC. In acest caz este recomandat un vas care stape podea, fix in zona de scurgere a canalului. – vezi fig. 1 si 2

   

Fig.1                                                                     Fig.2

  1. Atunci cand canalul de scurgere este in coltului unui perete si vasul de toaleta este legat de acesta prin scurgeri aditionale. In acest caz vasul se poate muta pe peretele unde se afla scurgerea, in dreapta sau in stanga, in functie de cerintele proiectului. – vezi fig. 3 si 4

   

Fig.3                                                                    Fig. 4

 

Case/Constructii noi

In cazul caselor sau a constructiilor noi, pozitionarea tevilor se va face impreuna cu constructorul urmarind prioiectul din faza incipenta. Este recomandat ca pozitonarea vasului de toaleta sa fie oarecum ascunsa. Din acest motiv trebuie sa tinem cont de ceea ce vrem sa vedem prima data in baie atunci cand deschidem usa.

Vedem exemplul din fig.5, unde vasul de toaleta este pozitionat in fata usii. In cazul in care canalul de scurgere este pardoseala (exemplul fig.1) acesta pozitie nu poate fi modificata, sau presupune schimari majore ale instalatiei sanitare.

Vedem exemplul din fig.6, unde scurgerea este in perete(vezi fig.3 fig.4)si unde vasul poate fi mutat din fata usii in pozitia ideala din punct de vedere vizual.

 

 

Fig.5                                         Fig.6

Dimensuni alocate:

Latimea minima alocata vasului de toaleta este de 600mm pentru a avea suficient spatiu de miscare. In fata acestuia este necesar un minim de 500mm.

 

Fig.7

 

2. LAVOARUL

Lavoarul poate fi un centru de interes cand este vorba de amenajarea unei bai. In functie de destinatia baii, ea poate avea rol atat decorativ, cat si practic. Pozitionarea tehnica este versatila, acesta fiind mai usor de mutat in cazul in care dorim schimbarea pozitiei initiale.

In functie de tipul chiuvetei, putem alege robinetul si tipul de scurgere. Acesta poate fi de doua feluri:

– Scurgere cu preaplin

– Scurgere fara preaplin

Lavoarul cu preaplin este folosita de cele mai multe ori in chiuvetele obisnuite, acesta fiind o solutie practica de a evita inundatiile. Este indicata pentru cei care obisnuiesc sa foloseasca apa din chiuveta ca si bol, deoarece scurgerea se poate inchide pentru ca apa sa ramana in chiuveta.

Lavoarul fara preaplin este gasit in special in cazul chiuvetelor decorative unde gosimea sau structura acesteia nu permite conectarea la o scurgere adiacenta. Pentru motive de siguranta, aceste chiuvete sunt montate cu o scurgere care nu permite inchiderea ei si blocarea apei in bol, tocmai pentru a evita o eventuala inundatie.

Robinetul este ales in functie de inaltimea lavoarului si pozitionat in asa fel incat acesta sa nu stropeasca apa cand este deschis la maxim si in asa fel incat atunci cand apa este data la minim sa curga cat mai aproape de centrul lavoarului

Acesta poate fi montat pe blat, pe lavoar in spatiul predefinit de producator sau pe perete.

Vom discuta despre ficare din acestea pentru a intelege utilitatea lor si pentru a putea pune usor in practica variantele potrivite pentru proiect.

Dupa cum spuneam, robinetul se alege in functie de dimensiunea si adancimea lavoarului.

Montat pe blat, robinetul scurt si mediu ca inaltime este potrivit pentru lavoare incastrate in blat.Lungimea gatului va fi aleasa in asa fel incat acesta sa acopere cel putin un sfert din lavoar, dar sa nu depaseasca mijlocul acestiua. In acest fel va fi comoda si practica spalarea mainilor si a fetei. Robinetul inalt, montat in blat este potrivit pentru lavoare care stau pe blat, de tip bol. acestea se monteaza de cele mai multe ori in dreapta sau in stanga, in functie de preferinte, pentru a fi mai usor de utilizat si de curatat.

Montat in spatiul predefinit (in cazul vaslor din portelan acestea sunt prepunctate din fabrica), de cele mai multe ori acesta va avea dimensiuni mici sau medii ca si inaltime, avand grija, la fel ca si in cazul robinetului montat pe blat, ca acesta sa acopere cel putin un sfert din adancimea circumferintei lavoarului.

Montajul robinetului in perete se face avand in vedere acelasi principii ca si la cele mentionate mai sus, adaugand circumferintei lavoarului si centimetri care sunt pana in perete. astfel incat daca vasul care va avea,de exemplu, 400mm si pana la perete mai sunt 50mm, lungimea robinetului va trebui sa fie de minim 150mm (50+100) si nu mai mare de 250.

Inaltimea va fi la 12-15cm de unde se termina buza vasului si la 15 cm fata de oglinda, pentru ca acesta sa fie protejata de stropi nedoriti.

 

3. Dulapul sau masca de chiuveta

In cele mai multe cazuri, pentru a maximiza spatiul din bai este recomandat din punct de vedere practic dar si estetic un dulap suspendat sau de sine statator care are rolul de a ascunde tevile de sub chiuveta servind si la depozitare. In cazul acestor dulapuri, este de mentionat faptul ca adancimea lor standard se situaza intre 500-600mm. Se va lua in calcul dimensiunea lavoarului inainte de a stabili cu exactitate adancimea mastii de chiuveta.

In cazul lavoarelor duble, lungimea minima necesara pentru corpul de mobilier este de 1200mm.

Afla mai multe despre cazi, cabine de dus si alte informatii suplimenare pentru proiectele tale sau pentru casa ta apeland la serviciile noastre de consiliere online.

Textul si informatiile sunt generate in baza expretientelor cumulate si nu este copiat din alte surse.